Hiper-Local: Enfortir la acció política local mitjançant les xarxes socials digitals

Barcelona 24 de Novembre 10.00-14.00
Convent de Sant Agustí

Inscripció enviant un email a info@e-itd.com

Internet és una àgora en la seva essència. Així ho han vist els seus usuaris desde el principi de la xarxa de xarxes. Tot i ser creada per organismes militars, Internet ha estat utilitzada des del seu naixement per  tota mena de col·lectius activistes per organitzar-se de forma horitzonta  per a intercanviar informació, distribuir manifestos, vehicular campanyes i, en definitiva, incidir en la seva societat i les seves polítiques.

Si primer van ser els col·lectius activistes qui van adonar-se del potencial d’Internet i van aprofitar-lo com a canal de comunicació política alternatiu als tradicionals, avui en dia, especialment després del seu ús intensiu per part del president dels Estats Units, Barack Obama, és impensable que hi hagi algun moviment social o polític, sigui quina sigui la seva tendència o doctrina, que no utilitzi Internet com una forma d’acció o organització.

Des de la caiguda del mur de Berlin fins les passades revoltes a Iran, Internet s’ha mostrat com l’eina horitzontal, descentralitzada i autònoma que afavoreix la difusió de missatges i la participació política intensiva en un moment on, per contrast, s’ensorren les institucions i ideologies de tota la vida. A la jerarquia dels antics moviments, la xarxa contraposa una democràcia directa i participativa on els col.lectius poden fragmentar-se fins on necessitin i, a la vegada, actuar globalment, on la flexibilitat en la participació i els col.lectius informals ajuden a mantenir la força de les reivindicacions, repartida entre tots els interessats de forma que, allà on hi ha baixes, aquestes són ràpidament suplides per nous efectius o missatges. On els joves, per fi, tornen a interessar-se per la incidència social i política.

És evident que la participació en la conservació o el canvi social viu avui en dia una nova perspectiva gràcies a les múltiples eines de comunicació de la xarxa, des del vell correu electrònic fins les actuals convocatòries organitzades a través de la xarxa social Facebook, per posar només un exemple. Són centenars i milers les movilitzacions espontànees sobre temes concrets que ha auspiciat Internet. I ja no són només els col.lectius liminars del sistema els que l’utilitzen abastament, sino que la pròpia i tradicional classe política ha entès el missatges: aviat no hi haurà polític al quart món que no tingui el seu propi blog, el seu espai en una xarxa social i la seva estratègia de comunicació digital.

Hem arribat a l’extrem que no només Internet ha servit perque uns polítics guanyin les eleccions al país centre del planeta, sinó que l’essència de la xarxa de xarxes, aquesta àgora transparent i participativa, marcarà la seva forma de governar, tal com ha dit i repetit el president Obama. L’únic perill de tot plegat són els exclosos, no perquè no tinguin ganes de participar en la política sino per manca de diners per accedir a la tecnologia o per no gaudir d’una alfabetització digital. Aquests col.lectius, com els immigrants o les baixes rendes, són els qui més necessiten l’oportunitat d’incidència en la societat que ofereix Internet però, a la vegada, són els qui més lluny estan d’aquest objectiu. Caldrà tenir-ho present abans d’engegar focs d’artifici i lloar tal com es mereix la grandiosa oportunitat de canvi humà i grupal que és Internet.

9.45. Presentació a càrrec de Joan Pedregosa

10.00. Internet què pot canviar de la política?
Una cosa és què pot fer un partit polític a Internet i, una altra, quins canvis provoca Internet que fan que els polítics ja no puguin fer la política de la mateixa manera.

Ponent: Vicent Partal, director de Vilaweb i periodista especialitzat en política internacional.

10.30. Activisme comunitari a la xarxa.
Història de l’activisme a Internet i explicació de les variants: activisme des d’organitzacions alternatives, hacktivisme i activisme de les comunitats.

Ponent: Mercè Molist, periodista i net-activista.

11.00. Joves, immigrants i noves tecnologies.
Impacte de les noves tecnologies en la mobilització dels joves i els immigrants per unir-se i influïr en les polítiques, sigui per mantenir el mateix sistema polític o de manera més radical. La tecnologia és només l’eina que facilita la mobilització, que ja existia d’abans, però permet arribar més lluny i més de pressa.

Ponent: Sònia Flotats, periodista, responsable de l’Àrea d’ONG de la Consultoria Social.

11.30. Formació dels grups de treball entorn les tres ponències.

11.45 – 13.00. Debat dins els grups de treball.

13.00. Exposició de les conclusions finals.

14.00. Cloenda a càrrec de David Casacuberta i Òscar Martínez

Comments
2 Responses to “Hiper-Local: Enfortir la acció política local mitjançant les xarxes socials digitals”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. [...] una reflexión que se ha venido desarrollando desde el mes de noviembre de 2008 con el evento Hiper-Local: Enfortir la acció política local mitjançant les xarxes socials digitals que tuvo lugar en el Convent de Sant Agustí de Barcelona. Les ofrecemos aquí un pequeño repaso [...]

  2. [...] una reflexión que se ha venido desarrollando desde el mes de noviembre de 2008 con el evento Hiper-Local: Enfortir la acció política local mitjançant les xarxes socials digitals que tuvo lugar en el Convent de Sant Agustí de Barcelona. Les ofrecemos aquí un pequeño repaso [...]Leave A Comment

Una iniciativa de

Una iniciativa de

Archive